Ako sa brániť proti terorizmu ?

28.07.2011 13:03

Pri bombovom útoku v Osle zomrelo osem ľudí a pri následnej streľbe na ostrove Utöya zahynulo 68 ľudí, uviedla agentúra Reuters. Niekoľko ľudí je stále nezvestných a ďalších 90 utrpelo zranenia. Toto je bilancia vyčíňania jedného šialenca. Celý svet je z toho v šoku a súcití s obeťami.
Dá sa ubrániť spoločnosť proti vrahom ako Breivik z Nórska ? V prvom rade by hlavne politici mali ísť príkladom a neporušovať zákon. Môj názor je, že ak by politici a poslanci nemysleli viac na seba a pracovali v prospech občanov vo veľkej miere by sa znížil počet takýchto fanatických bláznov. V Nórsku pravdepodobne výnimka potvrdzuje pravidlo ,no vrah Anders Behring Breivik sa podľa tlače pripravoval na svoj čin niekoľko rokov a svoje názory netajil ani na internete. Ako to, že si to nik nevšimol ? Aj tu je možno odpoveď na otázku .
Asi by nebolo od veci vytvoriť nejaké oddelenie, kde by poverené osoby sústavne sledovali na internete rôzne pokecy na sociálnych sieťach, či podozrivé inzeráty a podobne. Som toho názoru ,že ak by tomu tak bolo, k nešťastiu v Nórsku nemuselo dôjsť. 
Mám zlé skúsenosti s rôznymi diskusiami pri článkoch na internete. Každý má právo vyjadriť svoj názor, no niektoré názory už často hraničia s porušovaním zákona a srší z nich nenávisť voči určitej skupine ľudí. Ak si to nikto nevšimne a hlavne administrátor tieto názory nezmaže, môže to byť začiatok nejakej podobnej tragédie aká sa stala v Nórsku. Možno je to prehnané konštatovanie, no jedno je isté: Ak majú daňoví poplatníci napríklad zaplatiť za vyrovnane platov sudcom takmer šesť miliónov eur, na ich tvárach to úsmev spokojnosti určite nevyvolá. Skôr v lepšom prípade polemiku o nenažranosti.
Som si vedomý, že takýmto tragédiam sa celkom zabrániť nedá, no určite sa dajú obmedziť. No to je už úloha politikov a poslancov. Možno ak sa tí naši prestanú hádať, uvidíme aj nejaké výsledky ich práce...

TOPlist

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií