Banana Slovakia

02.10.2017 20:54

Podľa wikipedie je banánová republika okrem iného aj štát, ktorého politické pomery sú charakterizované korupciou a neefektívnosťou. Čo to má spoločné so Slovenskom? Minimálne slovo korupcia sa v našom štáte spomína dosť často na rôznych demonštráciách a stretnutiach občanov, ale aj v médiách. A čo neefektívne čerpanie eurofondov?

Veľmi podivné veci sa tiež dejú v Poprade po tom, čo dňa 16.8.2017 bol pán primátor Švagerko pristihnutý za volantom pod vplyvom alkoholu. Na svetlo sa dostalo, že pán primátor fúkal až 5 krát. Asi to policajti poňali v tom zmysle, že sa bude fúkať dovtedy, kým vodič Švagerko nebude spokojný! Napokon aj odber krvi preukázal, že pán Švagerko nafúkal viac ako 1,3 promile, čo je trestný čin. Každý obyčajný človek by išiel do cely predbežného zadržania a na druhý deň by sudca v zrýchlenom konaní vyniesol rozsudok. Pán primátor sa zrýchlenému konaniu šikovne vyhol a spal už doma v teplej posteli. Vo svojej funkcii môže pokojne ostať dovtedy, kým ho súd neuzná vinným a to môže trvať pri určitých obštrukciách súdneho konania až do konca jeho volebného obdobia. A o to tu podľa mňa išlo, pretože pán primátor už vyhlásil, že nemieni odstúpiť. Možno mu určitá časť tela prirástla k primátorskej stoličke a je mu trápne o tom hovoriť. Neviem ako to funguje, ale ak ho súd napokon odsúdi, nebudú jeho rozhodnutia, alebo zmluvy, ktoré medzičasom podpíše spochybniteľné? Pána primátora už v minulom roku upodozrievali poslanci, že úraduje pod vplyvom alkoholu. Niektoré články o tomto icidente sa dali pochopiť tak, že pán primátor Švagerko vtedy fúkal a alkohol sa mu nepreukázal. Áno fúkal, ale nie hneď v ten deň, keď ho skupina poslancov podozrievala. Testu na alkohol sa teatrálne podrobil na vlasnú žiadosť až o niekoľko dní keď bol triezvy a to je veľký rozdiel. Samozrejme si k tomu nezabudol prizvať miestnu televíziu a v podstate si urobil zo všetkých dobrý deň. Nechám sa prekvapiť, či viac zaváži tlak verejnosti a pán primátor napokon odstúpi, alebo tlak sponzorov...

Máme tu prezidenta, ktorého firma si podľa médií krátila dane a ktorého kampaň pred voľbami nebola financovaná v súlade so zákonom. Pán prezident namiesto ospravedlnenia a vysvetlenia prešiel do útoku a hovoril niečo o mafiánskom štáte. Mimochodom, čo je to za zákon ak si podnikateľ kráti dane, čím v podstate urobí podvod a keď mu náhodou na to prídu tak prejaví účinnú ľútosť, sumu zaplatí a je z neho bezúhonný občan. Pripadá mi to tak, ako keby sa tieto zákony robili na objednávku, či pre vlastnú potrebu niektorých politikov. No aj miešanie sa našich ústavných činiteľov do práce polície, či prokuratúry cestou sociálnych sietí, či médií pokladám za neprípustné.

Tiež zákon o dôchodkovom poistení je pre mňa výsmech občanov. Pokladám za zdieranie, ak pracovník má odrobené 40 rokov v rizikovej, alebo štvorzmennej prevádzke a chce ísť už z rôznych dôvodov do predčasného dôchodku, tak tento mu je krátený o 12,5 percenta! A to funguje ešte zákon o solidarite v dôchodkovom systéme, ktorý takýmto pracovníkom tiež uberá na výslednej sume dôchodku. Konečne sa zo zimného spánku začali zobúdzať centrálne odbory a zorganizovali petíciu ohľadom nekrátenia dôchodku a určenia maximálneho veku na odchod do dôchodku. Ešte keby sa tak zobudili odbory na našich kapitalistických pracoviskách vo fabrikách a zabránili rôznym prejavom bossingu a porušovaniu diskriminačného zákona zo strany riadiacich pracovníkov, nehovoriac o niektorých vševedúcich idiotoch a ich absurdných rozhodnutiach.

Aj zákon ohľadom nezamestnaných by si tiež zaslúžil zmenu. Je normálne ak má nezamestnaný už podanú žiadosť o dôchodok, ale stále je povinný preukazovať, že si hľadá prácu? Tiež by si úrad práce mal preškoliť svoje pracovníčky, aby občanov po vyradení sa z evidencie uchádzačov o zamestnanie zbytočne neposielali hlásiť sa do štátnej zdravotnej poisťovne. Hlavne by im mali vysvetliť, že obidva úrady sú už elektronicky prepojené a občan zo zákona takúto povinnosť nemá.

Určite by sa ešte v rôznych absurdnostiach, ktoré sa dejú na Slovensku dalo pokračovať, ale aj tie, ktoré som spomenul určite stačia aspoň na malé zamyslenie, čo má Slovensko spoločné s banánovou republikou.

OPRAVA-UPRESNENIE:   V krvi pána primátora Švagerka, odobratej tri hodiny po skutku bola zistená hodnota 0,73 promile alkoholu.                       

Zdroj: noviny.sk

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií