Bordel v zdravotníctve, alebo kto ťahá za nitky

11.11.2014 10:58

Blíži sa významný  celosvetový deň.  Po prvý krát v roku 2011 je ustanovený  16. november ako deň STOP dekubitom na celom svete. Medzi základné ľudské práva patrí  aj predchádzanie ich vzniku a deklarácia z Rio de Janeiro ide nevládnym pacientom na celom svete v ústrety a poukazuje na ich právo na integritu kože a dôstojnosť. Vysoký počet  dekubitov musíme eliminovať a vysokú prioritu musíme venovať prevencii. Dekubity bolia a vo veľkom počte sú aj smrteľné. Dekubity nesmú byť tabu, musí sa o nich hovoriť, lebo sú poruchou v systéme zdravotnej starostlivosti aj keď si to zodpovední nechcú priznať.
Namiesto toho ,aby sa naša vláda s touto deklaráciu stotožnila, či naše zdravotníctvo staralo o to, aby slovo dekubity, alebo preležaniny  bolo v našich nemocniciach v 21 storočí konečne neznámym pojmom, opak je stále pravdou. Ba čo viac stali sme sa svedkami predražených tendrov a tunelovania v našich nemocniciach. Už sa vôbec nedivím, že pacientov vyháňajú z nemocníc s odôvodnením, že im to zdravotná poisťovňa nepreplatí, že pacienti  musia platiť rôzne nezmyselné poplatky, že od pacientov, alebo ich príbuzných žiadajú nemocnice doniesť rôzne osobné a hygienické potreby v nemalej sume a hlavne, že dekubity v našich nemocniciach sú stále  prítomné a podľa mňa v čoraz väčšom počte! Pravda je taká , že pacienti v nemocniciach na dekubity umierajú v bolestiach aj  v dnešnej pretechnizovanej dobe.
Možno by nemuseli, keby sa sústavne  niekto na našom zdravotníctve nenabaľoval a hlavne keby naše zdravotníctvo  a nemocnice viedli zodpovední odborníci a nie amatéri a špekulanti! Títo pacienti by možno žili, keby vládna moc nebola opitá mocou a nemala obyčajných ľudí za blbcov.
Takto musím trpko konštatovať, že náš premiér, ministri  a riaditelia nemocníc majú nejakú deklaráciu STOP dekubitom z Rio de Janeiro  hlboko  v paži!  Kto by za tento podľa mňa bordel v zdravotníctve mal niesť zodpovednosť?  V prvom rade by mal o tom popremýšľať  premiér Róbert Fico.  Bojím sa však, že za  nitky už ťahá niekto celkom iný a tak ani jeho prípadné odstúpenie  na veci s veľkou pravdepodobnosťou nič nezmení.

Súvisiaci článok: Dekubity=tabu v našich nemocniciach
Hrôzu vzbudzujúce fotografie dekubitov
Deklarácia z Ria a základné ľudské práva

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií