Cibuľovité rastliny

20.11.2009 08:31

 Na balkóne pestujem aj cibuľovité okrasné rastliny, hlavne tulipány a modrice. Z tulipánov hlavne odrodu Tarda. Patrí medzi botanické tulipány, ktoré sa najviac približujú divo rastúcim rastlinám. Tohto roku boli ešte mrazy, keď tulipán Tarda už začal pučiť, čo bolo obdivuhodné. Tak ako tulipány, aj modrica patrí medzi mrazuvzdorné cibuľovité rastliny, ktoré nemajú problém s prezimovaním. Po odkvitnutí,ich nechám zatiahnuť a potom cibuľky vyberiem zo zeme, aby som ich koncom októbra opäť zasadil do kvetináčov. Ak sa mi nezdajú celkom zdravé, tak ich pred zasadením dám na pol hodiny do roztoku s protiplesňovým účinkom. Takto na balkóne prezimujú. Cibuľky hnojím menej, ako ostatné rastliny. Pri sadení zapravím do pôdy granulované hnojivo a potom ich pohnojím už len na jar, pred kvitnutím. Za to sa mi odvďačia krásnym kvetom a to už aj začiatkom marca, kedy by klasické letničky na balkóne ešte neprežili. Polievam ich podľa potreby. Radšej menej ako viac, lebo cibuľky by mohli začať hniť. Samozrejme tak ako pri iných rastlinkách dodržujem aj tu zásadu, polievať odstátou vodou a to buď ráno ,alebo večer.

 Cibuľoviny sú veľmi vďačné rastliny a môžeme nimi preklenúť takzvané hluché obdobie, kedy na balkóne nemajú šancu kvitnúť iné kvety.

 

 Púčik modrice

 

 Modrica v plnom kvete

 

 Tulipán Tarda

 

 

 

 Jeden z mnoho druhov tulipánov

 

 Súvisiace články: Pestovanie rastlín na balkóne

 

TOPlist

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií