(Euro)válov

23.09.2011 16:23

Vo včerajšej relácii pod lampou som sa dozvedel okrem toho, že naše súdnictvo je vážne choré aj zaujímavé názory na euroval a pomoc Grécku. Názory pánov Mikloša a Sulíka som už poznal a tak viac pozornosti som venoval ďalším štyrom hosťom, ktorí prišli po nich. Táto časť teda bola s Jurajom Karpišom, Petrom Gondom, Mariánom Juskom a Martinom Bartom  Sú to v podstate všetci ekonómovia a zarazila ma rozdielnosť ich vyjadrení. Dvaja boli za a dvaja proti eurovalu a všetci pridali aj svoje argumenty pre podporu svojho názoru. Najviac ma zamrazila zmienka o vojne, ktorá tam padla pre prípad, ak nebude schválený euroval 2 a následne nato by padla celá eurozóna. Podľa mňa dosť prehnaný argument. Pokúsim sa zhrnúť moje argumenty za a proti schváleniu eurovalu 2 nielen našim parlamentom.

Argumenty za:
1:Slovenská republika pri čerpaní eurofondov dostala veľké množstvo financií a nadišiel čas to splatiť formou schválenia zmieneného eurovalu.
2: V podobnej situácii ako Grécko sa niekedy môže ocitnúť aj Slovensko a potom sa môžeme spoľahnúť na pomoc eurozóny.
Argumenty proti:
1: Je proti logike, ak zadĺžený štát sa ešte viac zadĺži, aby mohol požičať inému. V prípade pomôcť Grécku mi to pripadá asi tak, že jeden sused, ktorý má niekoľkonásobne menší plat, ako druhý sused a naviac má dlhy, si požičia, aby susedovi pomohol kúpiť nové auto, ktoré on sám nemá. Úprimne povedané neviem si to predstaviť, kto z nás by to v súkromnom živote urobil.
2: Keď euroval 1 podľa mňa nepomohol, tak prečo by mal pomôcť euroval 2 ?
3: Prijatie eurovalu 2 nelieči, len predlžuje agóniu.

Väčšina obyčajných ľudí s pomocou Grécku nesúhlasí a ani sa im nedivím. Gréci aj po úsporných opatreniach budú mať omnoho vyššie platy, dôchodky a sociálne dávky, ako majú občania u nás na Slovensku. To so spravodlivosťou nemá určite nič spoločné. Celkovo ohľadom eurovalu medzi ľudom prevláda názor, že ide o politikárčenie a aj o udržanie sa pri (euro) válovoch. Ako euro úradník, ktorému rozpadom eurozóny celkom reálne hrozí strata lukratívneho zamestnania, by som možno tiež každého srdcervúco presviedčal o potrebnosti eurovalu. 
  Ja osobne si myslím, že schválením eurovalu 2 by sme Grécku mali pomôcť, ale Gréci by mali omnoho viac sprísniť svoje šetriace opatrenia, ako tomu je teraz. Ináč to podľa mňa nemá zmysel a ani by to nebolo fér voči daňovým poplatníkom.
Riešením, ako som niekde čítal, by mohlo byť aj schváliť euroval, ale nie pre Grécko.

 

TOPlist 

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií

Kontakt