Goodbye Windows XP ?

07.08.2013 14:03

 

V poslednej dobe čoraz častejšie čítam články s názvami  ako“ Microsoft  vyzýva: Rozlúčte sa s Windows XP, Microsoft má nový cieľ: Stlačiť Windows XP pod 10 percent, Microsoft chce skoncovať s Windows XP, Windows XP stále múti vodu.“
Ešte pred dvoma rokmi si mnoho zákazníkov kúpilo počítač, alebo  notebook s nainštalovaným operačným systémom Windows XP. Predajcovia im však (pochopiteľne?) neoznámili, že v apríli  2014 sa skončí oficiálna podpora tohto operačného systému. Ak by takéto informácie mali, tak s veľkou pravdepodobnosťou by svoje nemalé financie neinvestovali do počítača, či notebooku s operačným systémom, ktorého dni sú už zrátané. Konanie  Microsoftu nepovažujem vôbec za seriózne. Chápem, že všetko raz zostarne, no za seriózne jednanie by som považoval, ak by sa operačný systém Windows XP nepredával aspoň 5 rokov pred skončením podpory zo strany  Microsoftu. Pravda je taká, že zmienený nainštalovaný operačný systém sa napríklad  v notebookoch veselo predával  ešte začiatkom minulého roku. Dokonca samotný Windows XP som na internete videl v ponuke ešte pár dní dozadu. Ako k tomu príde zákazník, ktorý si tento operačný systém kúpil, predajca mu nič nepovedal a za rok zistí, že Windows XP už nemá oficiálnu podporu od  Microsoftu ?  Ostávajú mu dve možnosti. Buď Windows XP bude naďalej používať aj bez bezpečnostných záplat, alebo zainvestuje (opäť) nemalú finančnú čiastku do novšieho operačného systému.
Pravda je, že nielen na Slovensku Windows XP ešte nepovedal posledné slovo. V marci 2013 mal u nás podiel 25,76 percenta a ani za jún 2013 neklesol podiel Windowsu XP na Slovensku pod 20 percent. Podľa aktuálnych štatistík StatCounter za jún tohto roka mal Windows XP globálny podiel 21,06 percenta. Jasným lídrom je Windows 7 s podielom cez 52 percent. Podľa môjho názoru má Windows 7  také postavenie aj preto, že sa už (konečne) prestali predávať počítače s nainštalovaným operačným systémom Windows XP. Stále však je Windows XP  svetová dvojka  s veľkým náskokom.  Mnohým zákazníkom na základnú prácu bohato stačí a sú s nim spokojní.  Môj názor je, že ešte dlho stačiť bude. Microsoft to však tvrdohlavo neberie do úvahy, ba dokonca vyhlásil naňho hon. Jedným slovom chce zlikvidovať systém, ktorý sám vymyslel a za ktorý aj od zákazníkov dostal zaplatené, včítane podpory. Mnoho majiteľov Windows XP dúfa (možno naivne), že im Microsoft napokon za výhodných podmienok umožní prejsť na novší operačný systém (preboha len nie na Windows 8). Uvidíme ako to  dopadne. Sám si myslím, že zlikvidovať Windows XP bude veľmi tvrdý oriešok. Osobne som s Windows XP začínal  a zažil som s ním viac dobrého ako zlého. Dovoľte mi preto na záver nostalgicky napísať:  Zbohom Windows XP a ďakujem... Alebo to bude celkom inak  a naplnia sa nádeje spokojných majiteľov tejto legendy medzi operačnými systémami Windows ?

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií