Menej nenávisti a viac tolerancie

24.03.2014 11:19

Toľko nenávisti  v rôznych internetových  diskusiach  ako v tejto dobe tesne pred druhým kolom prezidentských volieb som už dávno nezažil.  Prispieva  k tomu aj diskusia oboch kandidátov do druhého kola, ktorá je samé obviňovanie sa navzájom a od serióznosti má veľmi ďaleko. Najviac som znechutený koľko je v rôznych diskusiách nenávisti mladých voči dôchodcom. Veď okrem pohŕdavých vyjadreniach na ich adresu, ako ináč sa dajú pochopiť urážky, ako šmejdi,  ine curvy, jebo, senilný, naivný dement  a podobne. Jeden z diskutujúcich napísal, že dôchodcov všeobecne považuje za stádo hlúpych oviec. ( Nevadí mu, že medzi ne patria aj jeho rodičia, či starí rodičia?) Zaujalo ma aj vyjadrenie diskutujúceho o dôchodcoch,citujem: Vyrástli v režime, kde mali všetko zabezpečené. Od prace, bývania až po istú prácu do dôchodku a ničim nerušený dôchodok. Preto sú dôchodci naivní a ľahko oklamatelni, koniec citátu. Pravda je taká , že sociálne zabezpečenie bolo na úrovni( veľa mladých by ho určite privítalo aj teraz). Áno každý mal prácu a dokonca musel pod hrozbou trestu pracovať. No nie je náhodou povinnosťou štátu zabezpečovať prácu pre svojich občanov a je úplne jedno, či to je v socializme, alebo v kapitalizme?  A ten ničím nerušený dôchodok budú mať  chcieť  v budúcnosti aj  mladí ľudia, alebo mi chce niekto tvrdiť, že nie?  Preto nechápem takú argumentáciu a toľkú nenávisť voči ľuďom, ktorí si už niečo v živote vytrpeli  a aj niečo dokázali a na sklonku života si chcú užívať dôchodok a mať kľud. Taktiež v súvislosti s tou naivitou si myslím, že nie je dôchodca ako dôchodca a nemožno hádzať všetkých do jedného vreca. Toľko k dôchodcom.
Všeobecne vidím problém v našej spoločnosti v tom, že nám chýba viac skromnosti a hlavne tolerancia. Slovo demokracia nie každý chápe rovnako a nie každý vie demokraticky priznať porážku napríklad vo voľbách. Ak si väčšina zvolí svojho kandidáta, druhá strana by to mala prijať s pokorou a porozmýšľať, prečo sa tak stalo. Samozrejme pokiaľ sa ukáže, že vláda nekoná v prospech občanov je potrebné sa ozvať, ale dá sa to aj kultivovane. V poslednej dobe sa stáva  pravidlom, že porazení  voliči hlavne v rôznych diskusiách hrubo urážajú druhú stranu. Stalo sa mi v diskusii na zive.sk, že som nesúhlasil s názorom  jedného diskutujúceho a ihneď som bol označený ako ficovolič ,hlupák a podobne. Iróniou je , že možno sme volili aj rovnako. Som toho názoru, že pokiaľ sa nenaučíme prijať aj iný názor a iné videnie na svet, tak na Slovensku sa nikdy dopredu nepohneme a len sa budeme navzájom napádať a obviňovať. Začať by s tým mali najmä politici, no aká je skutočnosť  vidíme aj v terajších diskusiách kandidátov na prezidenta. Chcel by som veriť, že nový prezident  pozdvihne túto funkciu na iný level ( bolo by už načase)a bude okolo seba šíriť len pozitívnu energiu, ktorá sa prenesie aj na občanov Slovenska.

Doplnené: Pokiaľ sa jedná o vytváranie pracovných miest (viď diskusiu), ako napísal jeden diskutujúci, že doplatí na to niekto iný, k tomu len toľko. Žiadny systém nie je dokonalý a nikdy nebudú všetci spokojný.

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií