Ovce

13.08.2013 10:39

O Slovákoch sa často hovorí, či píše, že sú  ako ovce. Prečo? Vraj si nechajú skákať po hlavách a je im jedno, že politici zneužívajú financie daňových poplatníkov, teda ich peniaze. Dostať ich do ulíc je až na malé výnimky skoro nemožné. V jednom článku autor namiesto občania písal slovo ovčania a tak dával najavo, čo si o nich myslí. Každopádne niečo na tom bude. Podľa mňa sú dve príčiny, prečo je tomu tak.

Medzi prvú by som zaradil fakt a vidím to aj vo svojom okolí, že ľudia nevedia bojovať za svoje práva a nechcú, alebo sa boja sťažovať aj keď majú pravdu. Ako ináč sa dá vysvetliť napríklad fakt, keď zamestnanci chodia do práce aj napriek tomu, že im zamestnávateľ už niekoľko mesiacov nevyplatil mzdu za vykonanú prácu. Aj takéto prípady sa na Slovensku stali!  Keby sme sa opýtali sto ľudí, koľkí z nich by dokázali napríklad upozorniť šoféra autobusu, že fajčí za volantom, alebo má v zime nevykúrený autobus, tak kladných odpovedí by bolo veľmi málo. V týchto príkladoch by sa dalo pokračovať do nekonečna.  Ak sa teda nevieme postaviť za svoje práva v maličkostiach, ťažko očakávať, že sa tak stane napríklad v kauze Gorila aj keď v tomto prípade nejaký náznak bol. Politici to veľmi dobre vedia. Politik pochádza z nejakého prostredia a ak videl vo svojom okolí rezignáciu občanov o veci verejné, tak sa to s veľkou pravdepodobnosťou vo svojej funkcii pokúsi využiť, alebo lepšie povedané zneužiť. Túto situáciu a fakt, že nevieme povedať nie zneužívajú tiež  rôzni šmejdi a to nielen na prezentačné stretnutia pre dôchodcov. Rozmohla sa hlavne ponuka rôznych služieb a ankiet  cez telefón a došlo to už tak ďaleko, že prídu bez ohlásenia za vami rovno domov. Jedna perlička: Sám som nedávno dostal sms-ku, kde mi firma Provident oznamovala, že ako pre dobrého zákazníka majú pre mňa darček, pričom som v živote nebol ich klientom!

Druhú príčinu vidím v tom, že Slováci sa boja pod pravou identitou verejne vyjadriť svoj názor. Vidieť to najmä na sociálnych sieťach, kde viac ako 2/3 diskutujúcich diskutuje často vulgárne pod anonymným nickom. Konkrétne sa tomu tak deje aj na blog.sme, či vybrali.sme. Nič proti tomu, keby aspoň v profile mali na seba kontakt, alebo odkaz na svoj blog, či stránku. Samozrejme česť výnimkám. Toto všetko nahráva názorom, že naši občania okrem anonymnej diskusie sa vedia ozvať ešte tak v krčme.
No ak politici zadlžujú tento štát a vyrábajú rôzne kauzy, kde zmizli možno miliardy, tak až na pár výnimiek ostanú ticho, ako tie ovce.
Sú Slováci naozaj poddajný národ, ktorému je radosť vládnuť? Asi áno, lebo ináč by sme teraz nemali rozpredaný (rozkradnutý) štát a toľko zbohatlíkov, ktorí nevedia preukázať zdroj svojich príjmov.
Neviem, či je potrebná zmena generácií, aby sa tento stav zmenil, no jedno viem isto: Čím neskôr sa to zmení, tým horšie to bude pre Slovensko.

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií