Dá sa jadrovým katastrofám zabrániť ?

17.03.2011 13:51

Keď som sa na jar v roku 1986 začal s veľkým elánom venovať bylinkárskej činnosti, vôbec som netušil,že ma to veľmi rýchlo prejde. Môže za to jadrová tragédia Černobyle a následné utajovanie skutočnosti zodpovednými predstaviteľmi v ZSSR,ale aj v štátoch Varšavskej zmluvy. Zamorené vysušené bylinky som vtedy vyhodil a doteraz som sa k tejto činnosti nevrátil. Najviac som bol nahnevaný na mlčanie,či zahmlievanie tejto tragédie našimi štátnymi  predstaviteľmi, vtedy ešte socialistického štátu.

Píše sa rok 2011 a podobný pocit zahmlievania a nehovorenia celej pravdy mám aj teraz v prípade jadrovej havárie v Japonsku, ktorej predchádzalo zemetrasenie a cunami. Podozrenie, že Japonci tiež dávajú rozporné údaje a zrejme niečo aj zakrývajú má profesor jadrovej fyziky Jozef Masarik v tomto rozhovore. Verím,že je tomu tak a obyčajný ľudia sa ohľadom podobných tragédií nedozvedia nikdy celú pravdu a je jedno,či je to v socializme, alebo v kapitalizme. Túto smutnú skutočnosť asi ťažko svojim článkom zmením,no myslím si,že je potrebné o tom neustále písať.

V tejto chvíli ma však viac zaujíma odpoveď na otázku,či sa dá jadrovým katastrofám zabrániť. Mohlo sa napríklad predísť katastrofe v Japonsku? Wikileaks tvrdí,že áno.  Som náchylný tomuto tvrdeniu veriť,hlavne ak zoberiem do úvahy vlastnosť ľudstva riešiť problémy na poslednú chvíľu,alebo až po funuse. Čo všetko sa musí stať,aby sme sa my ľudia spamätali? Ako to dopadne v Japonsku je teraz ťažko predpovedať,zvlášť keď do dnešného dňa nie sú známe všetky následky černobyľskej tragédie. Jedno z riešení aj keď asi nie veľmi šťastné je odstaviť všetky atómové elektrárne. Ďalšie viac reálnejšie riešenie je odstaviť tie,ktoré už nevyhovujú najnovším bezpečnostným predpisom a brať do úvahy výstrahy odborníkov. Jedno je však isté. Pokiaľ nenájdeme iný zdroj na výrobu energie,jadrové elektrárne tu budú stále stáť a budú stálou potenciálnou hrozbou pre ľudstvo.

TOPlist

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií