Stop hanobeniu pamätníkov a štátnych znakov!

03.09.2017 11:18

Nedávna kauza pána Lorenza je asi každému známa. Zadržala ho polícia (neviem, či prvý raz) pre odstraňovanie  komunistických symbolov z pamätníka obetiam 2. svetovej vojny v Košiciach.

Každý pomník ma svoju umeleckú, historickú i autorskú hodnotu a niekto je jeho vlastníkom. Nakoniec aj konkrétny úradný orgán to musel predsa schváliť a predpokladám, že v súlade so zákonom. Ak nás teda oslobodila červená armáda a tieto symboly k nej patria, tak by štát mal rozhodnúť, či to budeme akceptovať! Tu je problém v tom, že odstránené symboly boli napodobeniny a ukázala sa tu určitá medzera v zákone. V tomto prípade podľa mňa ide i o poškodzovanie cudzej veci, kde asi suma nebude veľká a malo by sa to riešiť na priestupkovom konaní. Je diskutabilné, či ho vo väzbe tak dlho držali oprávnene.

Tento pamätník si však zasluhuje určitú úctu a myslím si, že sa to dalo riešiť aj iným spôsobom. Ak si niekto myslí, že na nejakom pamätníku sú symboly, ktoré porušujú zákon tak môže podať trestné oznámenie, alebo podať žiadosť na ústavný súd, aby posúdil, či tieto symboly sú tam v súlade so zákonom. Ak by každý občan zobral spravodlivosť do vlastných rúk, tak tu máme anarchiu, ktorú tu už pán Lorenz a nie je sám svojím správaním zavádza. Takto to predsa nemôže fungovať do nekonečna a preto som toho názoru, že aj v takýchto prípadoch by mala platiť zásada 3x a dosť!

Podľa (nie len) pána Harabína je v právnom štáte neprípustné, aby členovia výkonnej moci v tomto prípade prezident a minister(ka) spravodlivosti bez právnej zodpovednosti cez médiá, zasahovali do prebiehajúceho trestného konania. Každopádne si myslím, že potom sú orgány činné v trestnom konaní pod veľkým tlakom a môže to ovplyvniť ich rozhodovanie.

Len pre zaujímavosť, nejavia tričká, ktoré má pán Lorenz na sebe znaky hanobenia štátneho symbolu?

Podľa mňa nie je v poriadku ak sa tu hanobia pamätníky a štátne znaky, nech sa to už zdôvodňuje akokoľvek!

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií