Kaličenie stromov

27.05.2014 10:18

Nedávno som sledoval televíznu reláciu o takzvanom kaličení stromov na Slovensku. Že je to pravda som sa presvedčil aj na vlastné oči po svojej štvor hodinovej ceste do kúpeľov. Podobne ošetrené stromy som teraz objavil aj v malom mestečku pod Tatrami.(viď foto pod článkom) “Odborník“, ktorý sa takto realizoval, by si podľa mňa zaslúžil to isté. Najviac ma prekvapuje, že oproti sa nachádza mestský úrad a pracovníci rovno z kancelárií denne pozerajú na toto dielo a zrejme im  vôbec nevadí, ako stromy bojujú  o svoj život. Dvom sa to podarilo aj keď dlho potrvá, aby sa aspoň z časti spamätali. Jeden strom tento hrubý zásah neprežil. Všeobecne sa vie, že stromy sú naše pľúca a namiesto toho , aby sme sa o ne odborne starali  ich kaličíme. Dúfam, že zodpovední sa teraz nebudú vyhovárať, že strom bol chorý, pretože takéto prípady sa riešia ináč.
V mestách na našich sídliskách vidím tiež iný veľký problém. Nasledujúci príbeh  sa skutočne stal a pravdepodobne sa deje, alebo bude diať  v každom meste:  Keď pred pár desiatkami rokov začali novo prisťahovaní obyvatelia v nových sídliskách sadiť malé stromčeky pri panelákoch, netušili, že to raz budú ľutovať.  Stromy medzitým vyrástli na krásnych rozkošatených krásavcov. V plnej sile sa tešili zo života. Vtáky si v ich korune stavali hniezda, alebo hľadali úkryt. Bolo radosť sa na ne pozerať. Niektoré stromy boli krásne v čase kvitnutia, iné zaujali hlavne v zime. No zrazu to malo jedno veľké ALE. V čase vetra konáre stromov búchali do okien a v noci budili obyvateľov. Ba čo viac alergici si ich vybrali za dôvod svojej choroby. Najviac však obyvateľom vadilo, že v izbách mali stále tmu, pretože rozkošatené a odrastené stromy dnu nepustili slnečné lúče. V očakávaní riešenia tohto problému sa ľudia začali sťažovať. Niektorí horko krvnejší zobrali riešenie do svojich rúk. Tak to aj dopadlo. Po niektorých stromoch zostali len pne, niektoré skončili s odpíleným vrcholom, tie čo mali šťastie prišli len o pár konárov. Jeden vandal svojim činom ukázal, že stromom rozumie. Po celom obvode kmeňa stromu odrezal kôru vo výške skoro jedného metra, čím tento strom odsúdil k zániku. Nakoniec zasiahli  zodpovední mestskí úradníci . Riešením problému poverili zodpovednú firmu s certifikátom a tá sa naozaj činila. Konáre už do okien nebúchajú, slnečné lúče majú do izieb voľnú cestu. Čo na tom, že alergikom sa moc nepolepšilo ani po zoťatí stromu. Problém bol vyriešený odborným spôsobom a hlavne v súlade zo zákonom.
Ostáva len dúfať, že obyvatelia sídliska si po takejto, pre mňa smutnej udalosti uvedomia , že aj stromy je potrebné sadiť s rozumom. Či? Keď som sa minule prechádzal po sídlisku, zbadal som čerstvo vysadené stromčeky skoro na rovnakom mieste, ako bol pôvodný nechcený strom. Tak neviem...
PS: V Poprade napríklad radnica vydala všeobecne záväzné nariadenie o zákaze sadenia stromčekov a  kríkov pred bytovkami. No, aj tak sa dá.
Nech sa páči , pozrite si fotografie s výsledkom práce vandalov, či tzv. odborníkov:

 Smutný pohľad v mestečku pod Tatrami na skaličený strom.

 

Stromček odsúdený na zánik

 

Vandalizmus ako vyšitý

 

Barbarsky odrezaný vršok

 

Na záver niečo príjemnejšie. Aj takýto pohľad sa dá vidieť v korune stromu na sídlisku, samozrejme ak ho niekto nedokaličí.

Autor fotografií:Vladimír Hano

 

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií