Papaláši

26.01.2013 13:07

 

S veľkým prekvapením som prijal informáciu, že naša vláda schválila projekt výstavby spoločnej nemocnice ministerstva obrany a vnútra. Má to byť luxusná nemocnica v centre nášho hlavného mesta, na ktorú je údajne vyčlenená suma 26.5 milióna eur. Ak by som aj prehliadol fakt, že preinvestovať takúto obrovskú sumu v čase hospodárskej krízy je prinajmenšom diskutabilné, ak nie šafárením peňazí daňových poplatníkov, tak veľmi silne pochybujem , že toto zdravotnícke zariadenie bude slúžiť aj širokej verejnosti, teda obyčajným občanom. Vláda to vraj sľúbila, no ja mám tušenie, že len zahmlieva  a toto zariadenie bude  napokon slúžiť len pre vyvolených, tak ako to bolo v minulosti.
Bodaj by som nemal pravdu, no faktom je, že armáda už má jednu nemocnicu v Ružomberku, podľa mojich informácii v celkom dobrej kondícii. Tak načo je potrebná ešte jedna? Odpoveď na túto otázku by mohol naznačiť aj fakt, že vláda Roberta Fica odvolala dlhoročného riaditeľa tejto nemocnice a posadila na jeho miesto poslanca parlamentu za Smer, teda svojho človeka. Samozrejme nemusí to nič znamenať, no pri dnešnej politickej kultúre a rôznych káuz našich politikov skôr opak je pravdou. Nebudem teda predbiehať a nechám sa prekvapiť, čo z toho napokon vznikne.
V nežnej revolúcii v 89-tom sme všetci napríklad okrem administratívy(mimochodom dnes je niekoľko násobne vyššia) kritizovali aj fakt, že papaláši majú svoje zariadenia pre vyvolených. Zdôrazňovalo sa tam aj to, že všetci máme rovnaké žalúdky a prečo by mal byť taký výrazný rozdiel v životnej úrovne medzi papalášmi a občanmi. Dnes mi je z toho na smiech, pretože tento rozdiel sa ešte výrazne zväčšil. Aj rôzne benefity majú dnes politici podľa mňa omnoho väčšie ako pred rokom 89. Už im chýba iba exkluzívna nemocnica, kde čakacie lehoty budú veľkou neznámou a hygienické potreby si určite nebudú musieť nosiť so sebou. Potom sa pokojne môžu obyčajným občanom smiať do tváre. Tí si to možno pre svoj nezáujem o veci verejné aj zaslúžia.

Vraciame sa do doby pred rokom 89, kedy papaláši mali svoju nemocnicu a iné zariadenia len pre seba a spoločnosť sa delila na vyvolených a tých ostatných, alebo už je to tu ?

Foto: Vladimír Hano

TOPlist
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií

Kontakt