Postrach mesta

09.07.2014 09:51

Čo je to? Je to čierne, robí to veľký hluk a nerozpakuje sa poslať z výšky pozdrav v podobe svojich exkrementov. Jedná sa o Havrana poľného (Corvus frugilegus) nazývaného aj Havran čierny. Popradský park pri vlakovej stanici bol v minulosti známejší ako popradský hokej  práve vďaka havranom. Kto mohol, ten sa tomuto parku vyhol, ak nechcel riskovať znečistenie svojho odevu. Zámerne používam minulý čas, pretože v súčasnosti  sa situácia podstatne zmenila.  Mesto sa dlhodobo snaží tieto vtáky z tohto parku a aj centra mesta vyhnať. V minulosti sa to robilo dosť drastickým spôsobom. Jednoducho skoro ráno, ešte za tmy prišli poľovníci rovno pod stromy a tieto vtáky  postrieľali. Teraz sa to robí humánnejšie a to odstraňovaním hniezd, či úpravou stromov. Samozrejme všetko sa koná vo vhodnom čase a v súčinnosti s ochranármi, pretože tento vták je zákonom chránený. Aj týmito opatreniami sa podarilo stav havranov v centre mesta podstatne znížiť. Na radnici by teda mohla zavládnuť spokojnosť.  Má to však jeden háčik, pretože problém ostal, len sa presunul z centra do iných častí mesta Poprad. Často rušené havrany sa totiž “presťahovali“ ďalej od centra do lokalít o ktoré predtým nemali záujem a tam strpčujú občanom život naďalej.  Na sídliskách v blízkosti centra  začali obsadzovať vhodné stromy na hniezdenie a všetko sa opakuje. Prinieslo to však aj nový problém. Havran je inteligentný vták a  čoskoro prišiel na to, že sídliskový kontajner na odpadky je ľahký zdroj potravy. Tomuto spôsobu obživy učí aj svoje mladé a tak počet týchto vtákov pri kontajneroch z roka na rok pribúda. Veľmi šikovne z kontajnera dokáže vyhádzať všetko o čo nemá záujem. Občanom sídliska sa tak často naskytne nie príjemný pohľad na bordel okolo kontajnerov. Môžeme si za to aj sami, pretože by jednoducho stačilo, aby každý po sebe kontajner zavrel. Niekde som sa dočítal, že havran je spevavec z čeľade krkavcovitých. No ak Vás skoro ráno zobudí hlasný škrekot kŕdľa havranov, je ťažko s týmto tvrdením súhlasiť. Tiež by ma zaujímalo prečo sa v Poprade tieto vtáky zdržujú v tak hojnom počte. V iných mestách majú problém skôr s holubmi a ani nevedia ako havran vyzerá. Jedno je však isté. Havrany v Poprade boli, sú a asi aj budú naďalej a  bude  potrebné sa s tým zmieriť a naučiť sa  s týmto zákonom chráneným vtákom spolunažívať. Nemali by sme mu to však uľahčovať.

Podľa literatúry Havran čierny alebo havran poľný, ľudovo havran, je spevavac z čeľade krkavcovitých a hniezdi v kolóniách na stromoch v otvorenej krajine, ako aj v parkoch. Živí sa hmyzom, drobnými stavovcami, ovocím alebo semenami.Teraz už aj odpadkami z kontajnerov.

 

Havran poľný (Corvus frugilegus)

 

Kavka obecná. Tieto vtáky žijú v meste spolu s havranmi, čím ďalej v hojnejšom počte.

Autor fotografií: Vladimír Hano

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií