Uber taxi uber!

25.09.2017 15:04

Už skôr som zaregistroval, že Bratislavskí taxikári vedú vojnu proti Uberu. Podobné je to aj u našich západných susedov a v podstate po celom svete. Ešte pred pár rokmi som nevedel, že Uber Taxi je služba určená na prepravu cestujúcich, ktorá využíva moderné technológie (mobilné aplikácie) namiesto klasického dispečingu. Služba vznikla v San Franciscu, Kalifornii a v súčasnosti má po celom svete viac ako 1 miliardu užívateľov.

V našom hlavnom meste je údajne zhruba niekoľko tisíc oficiálnych taxikárov. Tí v boji proti Uberu, ktorý je v Bratislave od augusta roku 2015 poukazujú na to, že Uber nedodržuje zákony ohľadom prepravy osôb a zákon je len jeden a mal by platiť pre každého rovnako, teda ako pre taxikárov, tak šoférov aplikácií podobných Uberu. Ďalšou ich argumentáciou je, že na rozdiel od Uberu taxikári platia dane.

Táto argumentácia podľa mňa dosť pokryvkáva. Cestujem taxíkami dosť často aj v rôznych mestách na Slovensku a ani raz som nedostal pokladničný lístok. Takže pochybujem, že taxikár, ktorý nevydá zákazníkovi doklad o zaplatení za službu, platí dane. Takéto skúsenosti majú aj iní zákazníci. Nie je to tak dávno, čo bola v televízii relácia o podobnom incidente bratislavského taxikára. Taktiež sa ozývajú zákazníci, či vodiči Uberu, ktorých napadli oficiálni taxikári.

Z toho vyplýva, že v prvom rade by si taxikári mali pozametať pred vlastným prahom a poukazovať aj na arogantnosť,chamtivosť a nedodržiavanie zákonov u svojich niektorých kolegov. Potom by ich boj proti Uberu vyznel možno úprimnejšie.

Facebooková stránka Stop Uber na Slovensku má na svojej stránke z 11. marca aj tento status: Včera sa konala úspešná "nálepková akcia" proti nelegálne pracujúcim vodičom Uber. Pôvodne som zháňal do 10 taxikárov.Stretlo sa nás bezmála 50 !!!Toto je len začiatok, budeme robiť všetko preto, aby Uber vypadol z nášho mesta, alebo zlegalizoval svoju činnosť !!!

Veľmi rád by som vedel, čo sa myslí pod slovným spojením "budeme robiť všetko preto"?

Ďalšia facebooková stránka Občianske združenie koncesovaných taxikárov uviedla 23. septembra video s týmto textom: Dostal som tip, že sa stala nehoda v Petržalke, križovatka Nám. Hraničiarov, Furdekova, Starohájska. Vinník nehody je vraj vodič Uberu v modrej Dácii. Samozrejme budeme kontaktovať PZ SR aby potvrdili tieto informácie.

Toto pokladám za ranu pod pás voči Uberu. Nemali kontaktovať PZ SR skôr ako niečo napísali? Ešte nepoznám viníka, ale preventívne ho už vycapím na internet. A čo keby aj bol na vine vodič Uberu? To mi chce niekto povedať, že vodiči oficiálnych taxíkov nespôsobili žiadnu nehodu? Spôsobili, no za to nemusím do nich kopať!

Toto občianske združenie však musím aj pochváliť. Chce urobiť akúsi očistu v existujúcej taxislužbe a združovať taxikárov, ktorý podpíšu etický kódex. Pokiaľ som to pochopil správne tak sa to týka len Bratislavy, teda taxikárov, ktorí vehementne protestujú proti Uberu. Podľa Občianskeho združenia koncesovaných taxikárov prvé oficiálne oslovenia vodičov budú v najbližšom týždni. Keď podpíšu poznáte ich podľa nálepky na čelnom okne. Ak to teda myslia úprimne, tak by to mali podpísať všetci. Aký počet taxikárov tento etický kódex podpíše a hlavne, či ho budú aj dodržiavať je vo hviezdach.

Nespokojní taxikári vyhlasujú, že v protestoch budú pokračovať a budú ich stupňovať. V tom stupňovaní by mali podľa mňa ubrať plyn a hlavne nebrať spravodlivosť do vlastných rúk! V tomto článku neriešim legálnosť Uberu, pretože na to máme orgány činné v trestnom konaní, či súdy. Alebo to na Slovensku funguje inak? Každopádne ak mám za jazdu zaplatiť o polovicu viac ako u konkurencii, tak voľba je jasná.

Zdroj foto: techbadoo.com

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií