Začalo to uhorkami, čím to skončí?

23.09.2015 15:10

Rozhodnutie ministrov vnútra o rozdelení 120 000 utečencov je podľa komisára EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo  Dimitrisa Avramopulosa záväzné. Podľa neho všetky členské štáty musia kvóty rozhodne realizovať. V EÚ je ťažké nájsť spoločnú cestu, "ale urobili sme to vo veľmi krátkom čase", (DIKTÁTOM) nezabudol sa pochváliť  komisár EÚ.  Na doplnenie, uvedené prehlásil predstaviteľ krajiny - Grécka, ktorá si neplní povinnosti vyplývajúce jej vo vzťahu k Schengenskému priestoru.
Francúzky prezident tiež povedal, že každá krajina musí rešpektovať záväzky prijaté v tejto oblasti. Niektorí hlasovali proti, avšak kvalifikovanou väčšinou prijaté rozhodnutie má záväzný charakter. Podľa neho to znamená, že prijatú dohodu musia uplatniť aj tí, ktorí hlasovali proti nej. Teda aj Slovensko.
Skutočne si neviem predstaviť ako to v praxi bude fungovať. Tých ľudí tu budeme držať pod zámkom, aby nebodaj neušli do vysneného Nemecka? Čím sa to potom bude odlišovať od výkonu trestu odňatia slobody? To popiera základné princípy demokracie! Už sa teším na zábery médií, ako v Taliansku a Grécku, odkiaľ k nám majú údajne utečencov prideliť , ich naháňa polícia spolu s armádou, aby ich mohli naložiť a priviesť k nám. Neviem, ako to bude fungovať, no ak utečenci nebudú mať možnosť si vybrať cieľ svojej cesty a štáty si nebudú mať možnosť vybrať koho prijmú, tak to s demokraciou a ľudskými právami nemá nič spoločné. Na druhej strane ak tieto možnosti mať budú, čo predpokladám, tak diktát ohľadom kvót bol úplne zbytočný a nebude fungovať.
Začína sa natískať otázka či je vôbec členstvo v EÚ v našom dlhodobom záujme. Brusel nás totiž kedykoľvek prevalcuje. Začalo to uhorkami, čím to skončí? Aký bude ďalší krok EÚ po nelogickom schválení kvót, ktoré odhlasovala v Bruseli väčšina ministrov vnútra Európskej únie? Nasánkujú nám utečencov diktátom aj do vlastných domácností?  Vôbec mi to nepripadá ako utópia, pretože pred pár rokmi bol utópiou aj fakt, že nám EÚ bude kvótami ( diktátom) prideľovať utečencov! 
Polemizovať či zostať alebo nezostať v EÚ  je zbytočné. Už sme tam a cesty späť niet.  Ibaže by sa celá EÚ rozpadla.  Neznamená to však , že nemáme mať vlastný názor a hlavne , že musíme so všetkým súhlasiť.
Slovensko podá pre rozhodnutie o povinných kvótach žalobu na Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu. Informoval o tom dnes na brífingu premiér Róbert Fico. Strana SaS nesúhlasí  a tvrdí, že Dňa 10. apríla 2008 poslanci Smeru hlasovali za Lisabonskú zmluvu v Národnej rade SR. Preto považuje za krajne nezodpovedné, aby sa dnes slovenský premiér odmietol podriadiť pravidlu, ktoré on sám a jeho ľudia schválili. Je to najlepšia cesta Slovenska do medzinárodnej izolácie a k poníženiu slovenských občanov zdôrazňuje SaS .
No, neviem, čo je väčšie poníženie, sklopiť hlavu a robiť čo nám prikážu, alebo tú hlavu dvihnúť a vzoprieť sa? Každá zmluva sa dá zmeniť, hlavne ak sa dodatočne zistí, že jej následky porušujú základné ľudské práva.  Som presvedčený, že bez kompromisov sa tento problém nevyrieši. Zaráža ma však, že EÚ je v tomto  tak dôsledná, ale fakt, že viacero štátov porušuje zákony ohľadom Schengenského priestoru ju necháva chladnou. Jej ne profesionalitou tu máme státisíce aj agresívnych utečencov bez dokladov, o ktorých nevieme nič.  Bojím sa, že táto ľahostajnosť sa Európe raz vypomstí.

Súvisiaci článok: Ako sa majú správať utečenci ?

 

 

                                                        FALOŚNÝ HOLLANDE!

Francois Hollande ďalej povedal:

 

BRUSEL: Mimoriadny summit o utečencoch dňa 23.9.2015

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.
V poriadku
Viac informácií